Elérhető távolságban Fehérvárcsurgón

2022.06.24
Egy este folyamán beszélgettem Tóth Peti barátommal, hogy menni kellene valahova horgászni és elkezdődött az ötletelés, hogy merre is kéne menni ezúttal. A beszélgetés végére három víz maradt, ahova szívesen elmentünk volna. A végső döntés Fehérvárcsurgóra esett, mert hatalmas vízterület és szerettünk volna új kihívás elé nézni. A horgászatot a megszokottaktól eltérően fogom bemutatni, mert számomra is új kihívás volt teljesen ekkora vízen horgászni. A legfontosabb dologgal kezdtük meg a "horgászatunkat", először is információt gyűjtöttünk, hogy mit érdemes csinálni egy ekkora vízen és melyek azok a preferált helyek, amik ebben a felmelegedett vízben előnyösek lehetnek. A horgászatra szánt idő kb 60 óra volt szerda estétől szombat reggelig. A víz nagysága körülbelül 200-220 hektár leírni még egyszerű ezt a számot, de ott átélni, hogy mekkora is valójában azt kicsit később részletezem majd. Kizárólag dobós technikával készültünk bejuttatni a szerelékeinket. Etetésre dobócsövet és spombot használtunk. Szerdán este 18.30-kor érkeztünk meg Kiss Krisztián barátommal a vízpartra. Kisebb sétálgatás után szétnéztünk hol lehet érdemes tábort vernünk, ahol kényelmesen el is férünk és nem töröm ki a bokámat a kövezésen. Elején nem értettem még, hogy miért kell egy ilyen vízre ekkora köves rész később rájöttem! A jól ismert "gombától" körülbelül 200 méterrel választottuk ki a helyünket. A számítások fejben teljesen jók voltak a táborunk szépen elfért és elkezdtünk feltérképezni az előttünk elterülő részt... Első dobás és a magasfeszültségű vezetéken nagyon szépen sikerült átdobnom. A megszokottól eltérően kellett dobnom sokkal laposabban, de ráéreztem a horgászat végére.

Peti hajnal 4-kor érkezett meg a vízhez, pakolás közben Krisznek egy maszatolós kapása volt egy 1kg-os pontyocska személyében. Őszintén megvallva nem ezekért a halakért jöttünk csurgóra, így kicsit vicces is volt 4.15-kor átélni fáradtan. A két taktika teljesen más volt ,amit mi csináltunk Krisszel meg Petié. Peti kezdésnek egy cirka 86 spombot bedobott, mi pedig a több részletben történő folyamatos etetés mellett tettük le a voksunkat. Melyik volt a jobb?? Érdekes, mert a nappal folyamán teljesen csöndben voltak a jelzőink. Az estére vártunk egy markáns hidegfrontot, aminek kezdetben nem örültünk túlságosan, mert a radaron az látszódott, hogy elkerül minket... Mondtam is magamba, hogy ez nem lehet egyszerűen, hogy egy ekkora vízterületre ne "forduljon"- rá a vihar. Nem kellett sokat várnunk 10 perccel később a vihar széle megindult felénk! Esőt szinte csak cseppekben kaptunk, de maga a szél az elérte a 60-80km/h széllökéseket is. Nem mondom, hogy végig nyugodt voltam a delphin yurta sátramat vittük, ami elég nagy felület és a köves partnak köszönhetően nem tudtam mindegyik cöveket teljesen leütni... Itt tapasztaltam meg, ahogy a vízre néztünk, hogy miért is fontos annyira az erős kövezés!! Az 1 méteres hullámok nem kímélték a partot sem! Este 23.00-kor megjöttek az első kapások, amire nagyon vártunk. Viszont az örömöm itt nem tarthatott sokáig, mert az első kapásom elkövetője a partnál található akadóba rohant, aminek a vége sajnálatos módon szakadással végződött. Reggelig sikerült fognunk 10 halat köztük egy szép koit is. Először Krisz húzott egy merészet, hogy felrakja a palettáról a Slink nevű csalit. A kapásra túl sokat nem kellett várnunk egy 13,5kg ponty személyében.

Eljött az én időm! Gondoltam magamba és felkerült a sweet krill nálam is és az etetés szélét túlsó részét próbáltam meghorgászni. A kapás itt is gyorsan jött 20 percnél többet nem volt vízben a szerelékem. Egy 13kg tükrös személyében. Sorba fogtuk a halakat a nap folyamán, viszont észrevettük, hogy egyszerűen igénylik az etetést 3-4 hal megfogása után rádobtunk 5-7 spombot. Fél 3-kor egyszer csak becsippan a sweet krilles botom, ami számomra elég bizarr és fura volt. Odasétáltam a bothoz és elkezdtem figyelni, hogy mi történik. A swinger egyik pillanatra a másikra beejtett és hiába tekertem utána gyorsan jött felém a hal. 30 méter után sikerült utolérnem és egy igazi ellenféllel küzdhettem meg. Természetesen a parthoz közel egy akadót megtalált... sikerült kipattintanom a zsinóromat és folytathattam a fárasztást és végül ott volt a merítőmben egy igazán szép hal. 200 hektárból dobva elsőre 15? Pipa! 

Küldetésem teljesítve volt és még volt időnk még jobb halat is fogni. Fel se fogtam, hogy igen sikerült elsőre egy ekkora halat fogni dobva egy ekkora vízből sokan mondták, hogy persze lehetséges, miért ne lehetne? Nem hittem, hogy szinte ismeretlenül ez lehetséges! Visszajuttatam a szerelékemet a vízben és vártam a következő kapást. Ami ezután következett arra nem mertem volna fogadni... Lassú komótos kapás nem is kellett több nekem, mint a rakéta kilőttem és a következő 3 mp-ben a bot már a kezemben volt. Nagyon jó súlyt éreztem nem verte a fejét és elkezdett oldalazni jobbra. Valahogy éreztem, hogy ez lesz az én halam, amire vártam oly sokáig! A hal egyszer csak megállt és elkezdtem méterenként lopni a távolságot tőle. Sikerült magam elé visszahúzni a halat, de egyszer csak úgy döntött, hogy ne legyen túl egyszerű természetesen, hogy elindul akkor most balra szépen lassan. Az idegeim pattanásig feszültek, hogy mégis mi lehet a horgomon??? Realizáltam magamban, hogy nem lehet harcsa, mert nem tudnám ennyire se irányítani. Amúr??? Az amúr védekezése nem ilyen hiába fogtam több 15-16kg amúrt egyáltalán nem ilyen volt... Maradt a képlet, hogy csurgó méltán híres nagypontyjai közel az egyikkel küzdök! Parttól 30 méterre egyszer csak úgy döntött a matuzsálem, hogy még nem szeretne túl sokáig látni minket és elindult befelé... Nem tudtam semmit csinálni csak kinyitottam a féket és reménykedtem, hogy minden rendben lesz és megáll egyszer majd! Fél perce mehetett a hal folyamatosan befelé és egyszerűen a boton éreztem egy kisebb ütődést és megkönnyebült minden... Elment.... A horgom felmondta a szolgálatot egyszerűen nem bírta a fárasztást és eltört. Azt nem lehet egyszerűen leírni, hogy mit éreztem akkor, mert ilyen fárasztásra várunk mindannyian egy-egy túrán! Vettem pár nagy levegőt és megmostam az arcomat próbáltam tiszta fejjel hozzáállni a horgászathoz. Felkerült nálam mind a két botra a sweet krill 20 illetve 24mm változatban. Bíztam még benne, hogy sikerül egy jó halat akasztanom az éjszaka folyamán, de sajnos nem lett igazam!

A túrát végezetül én sikeresnek vallom még, ha egyszerűen fáj is annak a halnak az elvesztése nem tudok vele mit csinálni egyszerűen! A horgászatunk alatt 40db halat sikerült fognunk, aminek elég nagy százaléka 10kg meghaladta. Krisznek 14kg volt a legnagyobb hala nekem pedig 15.2kg. Elsőre úgy gondolom, hogy nagyszerű élményekben volt részünk. A csali illetve a taktika jól működött, feltérképeztük amennyire lehetett, hogy mennyi hal is lehet nagyjából csurgóban, de szép szóval is nagyon sok! Erre a horgászatra a felszerelésemet is kicsit átalakítottam. A Croco palettájáról 2db Pharaoht vittem magammal annak érdekébe, hogy a nagy szélben is biztosan tudjam meghorgászni az általam kiválasztott területeket. A főzsinórom egy 0,28mm gardner sure cast volt, amibe belekötöttem egy tapered leadert. Ezt követte egy 80cm korda kable leadcore hybrid lead clippel. Az előkém az Bujáki Gézától átvett bojli stiff rig volt. Az előkével nem volt semmi problémám a 7 méteres vízben egyszer sem csavarodtam és nem volt "halvesztésem" miatta. Az, hogy eltörik a horog bárkivel előfordulhat sajnos!