Lenyűgöző környezet, gyönyörű halak, de hibáztam!

2022.06.24

Lakóhelyemhez közel nagyon sok jó horgászvíz található. Intenzíven telepített tavak, nagyhalas és amit én szeretek, ahol van kihívás. Meghívást kaptam Dávidtól az Alsószemenyei Öreg-tóra. Minden olyan pecát, amikor új vízre megyek, információszerzés előz meg. Itt jön a csavar, erről a vízről csakis régi képek, idősebb horgászok történeteit találtam. Ezzel nem is lett volna gond, de időközben a tó halfaunája átalakult. Miért és hogyan történhetett ez? Több oka is van: a Mura folyó közelsége, hanyag vízkezelés és sajnos a szabad rablás miatt jutott el idáig  a víz. Dáviddal beszélgetve megtudtam, hogy egy régi bányató, amelynek biztos, hogy vannak még rejtett kincsei. Hínárral, töklevéllel, akadók sokaságával tarkított a víz. Dávidéknak hála, komoly fejlődésen megy keresztül a tó és véleményem szerint nagyon komoly víz lesz belőle. 

A vízrendszer 3 tóból áll: Odin, Thor és a Loki. Megtudtam, hogy 2020 óta folyik az új elvek alapján a horgásztatás és azóta 8 kg nagyobb pontyot nem sikerült fogni. Ez kell nekem, cél és kihívás.

Kiválasztva a dátumot és vártam, hogy vízparton legyek. Csütörtök este érkeztem meg és előzetesen 4 helyet választottam ki. 

A helyek szemrevételezése után, végül az Odin tavon található félsziget felső sarkára esett az választásom, mivel itt tudok, kicsi és mély részt is horgászni.  Kipakoltam és már a csónakból kémleltem a vizet. Két placcot néztem ki magamnak. Egyik szereléket a tábor jobb oldalán a sekély, a töklevél és a hínár sokasága között lévő lyukba, míg a másikat a helyemtől balra egy bedőlt fa ágai között található iszap és kavicságy találkozásának a lágy részére helyeztem el. 

Három bojlit vittem a palettáról, mivel a szeszélyes időjárásnak köszönhetően, nem tudtam mi vár rám. A stratégia az volt ha 17 fok alatt van a víz akkor Sweet krill és Loco, ha melegebb és eszik a törpe akkor Slink és Sweet krill. A radarra pillantva 22 fokot láttam, nem volt kérdés innentől. A mélyebb részre bevonatos előkére Slink, a sekély részre Sweet krill wafter került d-rigen. Minden esetben inline ólmot használtam. Előtétzsinórt pedig 55-ös méretben került fel az orsó dobjára. A tábor felállítása után vártam a kapást. Hajnalban megszólalt a jelző, úgy rongyoltam ki a sátorból, hogy fárasztás után végignéztem, hogy hol szakadhatott el. A bot kézbevétele után, csónakból kezdődhetett a fárasztás. Amikor megmerítettem csak néztem és néztem micsoda gyönyörű hal került a merítőbe.

Nagyon örömömben jeleztem Dávidnak, hogy jöhet fotózni. A halat lehelyeztem a mérlegelőbe,  gyorsan a szerelék vissza. 

A matracra fektetve csak néztük, micsoda színekbe pompázik a hal és a száját vizslatva láttuk , hogy ez az első találkozása egy horgásszal. A súly nagyjából 5-5,5 kg. A célom a horgászattal az volt, hogy kapásig eljutni egy olyan vízen, ahol a halaknak ismeretlen fogalom a bojli és 5-8 kg fölötti példányt szákba terelni, mivel ez már nagyon jónak mondható az információk szerint. 

Éppen a reggeli és a kávéfőzés közepette megint elsült a Sweet krill. Gyors csónak és ismét halam van. Talán ez nagyobb? Bizakodva eveztem a halamért. Ez egy kicsivel kisebb 4,5 kg. Nem is rossz.

Már nagyon vártam, hogy a Slink mit ad. Folyamatosan kémleltem a vizet. Furcsáltam, hogy az akadók között nincs halra utaló jel, pedig a helyen minden adott. 1-2 túrást nem a part közeli akadókba 2,9 méteres vízben, hanem a félsziget előtt található legmélyebb ponton 3,5 méteres mélységben láttam. Sajnos több kapást nem tudtam elérni.

Összegzés

A túrán a célom teljesítve,de akkor is csalódott voltam. Hogy miért? Nem azért mert a tó legnagyobb lakói elkerültek (ha egyáltalán maradt még belőlük), hanem én rontottam el. Utólag nagyon sokat agyaltam, hogy a Slink miért nem adott halat. Annak örültem, hogy a törpék hada békén hagyott, de a helyválasztás és az érkező hidegfront együttesét nem jól reagáltam le. Valószínűleg a félsziget előtt lévő árok alja, oldala egy átvonuló pálya a pontyoknak a kicsi és a mély víz között és itt kellett volna a szerkót lerakni. Az biztos, hogy ide még visszatérek, mert vár rám még egy jó hal itt. Dávidék előtt le a kalappal, hogy egy olyan horgászbarát környezetet hoztak létre, amely példa értékű. Itt van kihívás, csodálatos környezet és lenyűgöző halfauna.  Köszönöm a meghívást és az élményeket!

https://www.alsoszemenyeioregto.hu/