Pölöske, az örök szerelem...

2021.07.12

2014-ben, a második bojlis túrámon Pölöskén horgásztam és akkor már magával ragadott ez a hihetetlen tó és a környezete. Itt melózni kell egy halért! Minden évben, ha tehetem visszatérek egy pecára. Ez most sem volt másképp.

Pünkösdi hétvégére esett az idei első dzsungel túra, amit úgy vártam már, mint kisgyerek a karácsonyt. Bő 48 órás horgászatom alatt 5 kapásig jutottam el, ahol alulmaradtam a halakkal szemben. Ekkor döntöttem el, hogy revansot veszek és visszatérek még az idén.

Két hónap múlva már ismét ennek a meseszép tónak a partján álltam és kémleltem a vizet. Hétvégére hidegfrontot ígért a meterológia. Szokásomtól eltérően először nem a helykereséssel kezdtem, hanem a botokat, szerelékeket készítettem el, mivel 40 km/h szél fogadott megérkezésemkor. Este 7 órakor már vizen voltam és sikerült hamar megtalálni a számomra megfelelő helyeket. A tó sekély részén volt a táborom, ahol 70 cm-es a víz. Bár találtam 300 méternél 1,3 m-es mélységet, de egész hétvégére szelet jósoltak, így ezekről a helyekről sajnos a biztonságom érdekében le kellett mondanom. 

Felszerelés:

Behúzós pecára kivétel nélkül 3 méteres 2,5 librás botjaimat viszem magammal. Az orsó dobjára 0,35mm-es zsinórt csévéltem, ami 25 méter 0,60-as előtétzsinórban végződik. Ennél durvább cuccra nincs szükség  tapasztalataim alapján. És akkor jöjjön az utolsó egy méter... Akadós terepen kivétel nélkül bevonatos előkét használok 25 librás méretben, amit a horogtól visszafelé 2 centiméteren meghámozok, majd egy kis ólompaszta és kész is. Súlynak minden hasonló vízen kavicsot alkalmazok, amit biciklibelsővel rögzítek lead clip-re, mégpedig figyelve arra, hogy csak a kavicsot hagyjam el, ezzel minél kevesebb legyen a víz szennyezetsége. 

Csalik és taktika:

Ezen a túrán a Hot Sea-t és a Sweet Krill-t vittem magammal, a 24 mm-es és a 30 mm-es csalizó változatot. Kezdésnek a balos botomat egy akadó nyiladékába helyeztem el, rajta egy szem 30-as Hot Sea. A másik szerelékemet az akadósor végére raktam le, ahol keményebb az aljzat. Ezen az előkén dupla 24 mm Sweet Krill várta a pontyokat. Nagyobb területen szétszórva, kisebb sávokban alakítottam ki az etetésemet. Este 9 körül már helyükön voltak a szerelékeim. A helykeresés közben, akármennyire is óvatos voltam, mégis sikerült valamelyest a kis víz miatt felkavarni az iszapot, emiatt egyhamar nem is számítottam kapásra. Az első érdeklődő 1 órakor jelentkezett, egy 7 kilós ponty személyében, akinek a dupla 24-es Sweet Krill tetszett meg. Gyors horogszabadítás és fertőtlenítés után, sajnos szembesültem azzal, hogy a fényképezéshez használt lámpám otthon maradt. Így a fényképek minőségéért elnézét kérek.

A második halnak fél 4-kor a 30-as Hot Sea keltette fel a figyelmét. A mérleg kereken 14 kilónál állt meg. Nagy volt az öröm, hiszen mind a kettő pontyot sikerült csónak használata nélkül, partról kifárasztani. Aki járt már Pölöskén tudja, hogy ehhez mekkora szerencse szükséges. Az éjszaka hártalévő része eseménytelenül telt. 

A következő kapás késő délutánig váratott magára. Jobbos botom zsinórja megfeszült és elindult a swinger. Meglepetésemre egy kis ponty volt a jelentkező, amit követett balos botomon a testvére. Visszahordásnál a hajszálelőkén már dupla 30-as golyók voltak, összefaragva. Az utolsó éjszaka mindkét botom elsült, de mire összeszedtem magam és kiértem a stégre, sajnos lefűzték magukat. Bár a csónakkal gyorsan a halak fölé értem , mégis sikerült a rengetegbe menekülniük, ezáltal meglógniuk. Ezután már a pakolásé volt a főszerep. Összeségében a túrát eredményesnek ítélem meg, mivel csekély esélyt láttam rá, hogy ebben a kicsi vízben, ami 30 celsiusfokos volt, nagytestű halat fogjak. Ismét egy csodálatos 48 órát tölthettem el ebben a leírhatatlan környezetben. Bátran ajánlom mindenkinek, aki nem fél megdolgozni a sikerért!

Simon Ádám

AS Baits